Spożywanie owoców i warzyw może wydłużyć życie

 

Rejestracja Internetowa

 

 

 

Badania potwierdzają, że spożywanie odpowiedniej ilości warzyw i owoców w ciągu dnia, pozwala zminimalizować ryzyko śmierci przed ukończeniem 70. roku życia. Jedzenie 5 porcji owoców i warzyw w ciągu dnia zmniejsza je o 30%. Przyjmuje się, że jedna porcja warzyw lub owoców to ilość, która odpowiada wadze 100 g, jest to np. niewielki pomidor lub średnia marchewka.

W głównej mierze właśnie dlatego owoce i warzywa znajdują się na pierwszej pozycji wśród innych grup żywności w aktualnej Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej.

Zarówno warzywa jak i owoce zawierają wiele witamin, składników mineralnych oraz prozdrowotnych substancji tj. błonnik czy polifenole. Ten wachlarz dobrodziejstw potrafi zabezpieczyć organizm - DNA, komórki nerwowe i naczynia krwionośne - przed wpływem szkodliwych czynników tj. tłuszcze trans lub rakotwórczy akryloamid. Ponadto owoce i warzywa mają działanie przeciwzapalne, a także spowalniają procesy starzenia. Chcąc zminimalizować ilość przyjmowanych cukrów dobrze jest zamienić owoce na warzywa.

Zalecana dzienna dawka warzyw i owoców to minimum 400 g. Przypuszczalnie większość z nas wie o ich prozdrowotnym wpływie na organizm człowieka. Warto jednak wracać do tego tematu, ponieważ według badań przeprowadzonych przez GUS Polacy wciąż spożywają je w zbyt małych ilościach.

 

Źródło: www.zdrowie.pap.pl