Światowy dzień czekolady


Rejestracja Internetowa

Czy wiecie, że 12 kwietnia to najsłodsze święto roku? ŚWIATOWY DZIEŃ CZEKOLADY!🍫

Zdrowotne właściwości kakao są znane już od dawna, a po raz pierwszy zaczęły być doceniane przez Majów i Azteków.

Kakao powstaje ze zmielonych na proszek nasion owoców drzewa kakaowca. Ziarna kakao mają liczne wartości odżywcze oraz posiadają dużą ilość przeciwutleniaczy, są źródłem wielu witamin, mikroelementów i zdrowych tłuszczów. Ponadto w składzie kakao można znaleźć substancje, które poprawiają humor, a co więcej – łagodzą negatywne objawy stresu. Co również jest ciekawe – kakao zawiera piętnaście razy więcej antyoksydantów niż czarne jagody!

Kakao pozytywnie wpływa na funkcjonowanie naszego układu krążenia dzięki dużej zawartości flawanoli i procyjanidy. Związki te rozszerzają naczynia krwionośne, co ułatwia przepływ krwi.

Według naukowców regularne spożywanie gorzkiej czekolady w małych ilościach zmniejsza ryzyko zawału serca o 1/3, ze względu na wysokie zawarcie antyoksydantów, oraz pozwala zachować erotyczną sprawność do późnej starości!

Radzimy więc regularnie sięgać po filiżankę kakao bądź kostkę czarnej czekolady, gdy jesteś narażony na stres, choroby układu krążenia, chcesz wspomóc pracę mózgu albo po prostu masz zły humor! 😉

A jakie ciekawostki o czekoladzie znacie Wy? 😊