Psychodietetyk, dietetyk kliniczny Specjalizuje się w psychodietetyce, leczeniu zaburzeń odżywiania oraz otyłości. Do studiowania dietetyki popchnęła ją chęć pomocy ludziom. Szybko zrozumiała jednak, że oprócz diety w procesie zmiany ważna jest psychika. Uważa, że połączenie pracy nad żywieniem i zmiana myślenia to droga do sukcesu. Pomaga w naprawie relacji z jedzeniem, ciałem oraz aktywnością fizyczną. Działa na zasadzie wprowadzania zmian w nawykach żywieniowych przy jednoczesnej pracy nad przekonaniami co do jedzenia, ciała oraz sportu. Uważa, że do trwałej zmiany potrzebny jest czas i odpowiednie, zdroworozsądkowe podejście, Nie uznaje stosowania rygorystycznych zakazów i nakazów. Indywidualnie określa plan działania i zasady współpracy, włączając w nie pacjenta.
Prywatnie: posiadaczka psa i kota, wielbicielka książek psychologicznych, lubi jogę i medytację.
Mgr inż. Karolina Chęś
zawodowo
- dietetyk kliniczny, fitoterapeuta, wykładowca akademicki, specjalista przyjazny insulinoopornym.
Prowadzi pacjentów z insulinoopornością, cukrzycą, zespołem metabolicznym- (nadwaga, otyłość), chorobami autoimmunologicznymi, chorobami układu pokarmowego, chorobami onkologicznymi, niepłodnością, kobiety przygotowujące się do ciąży, w ciąży, dzieci i młodzież z nadwagą i otyłością oraz z niedożywieniem i wybiórczością pokarmową, alergiami.
Pokazuje, że dieta to styl życia. Dobrze zbilansowany talerz, dopasowana aktywność fizyczna, uregulowanie rytmów dobowych oraz umiejętność odreagowania stresów są kluczowe do poprawy zdrowia, nastroju i wydolności organizmu a celem dietoterapii jest wypracowanie najbardziej optymalnych, dopasowanych rozwiązań, które pacjent będzie w stanie zastosować w praktyce.
prywatnie
– mama trójki dzieci, wielbicielka książek, lasu i wycieczek rowerowych